Hanna Maria Kajander
muutosvalmentaja, Life Coach ja (mielen) PT

”Hymyyle vaa, vaikka tuntuus äkkipäätä ourolta naamalihaksis.
Soon suasiteltavaa ihmissuhteeren kannalta – ja ilimaasta peeärrää.”

”Elämää ohjaavat enemmän pienet sattumat kuin suuret suunnitelmat”.

”Onni ei ole sillä, joka sen kätkee, vaan sillä, joka sen tuntee.”

”Jokainen muutos alkaa ensiaskeleesta. Jos ei ota ensimmäistäkään askelta, mikään ei muutu. Älä puhu itseäsi ulos mahdollisuuksista.”

Miksi tekisit töitä kanssani?

palaute_emppu-01
Ihmisille on tyypillistä hakea hyvän elämän eväitä itsensä ulkopuolelta. ”Sitten kun minulla on parisuhde… työ… rahaa… mainetta… mammonaa…” Selityksiä, joiden taaksee usein pakenemme, on lukemattomia, ja niiden varjolla joko vellotaan eilisessä tai eletään huomisen sitkutteluissa. Elämällä eilisessä luot kuitenkin samanlaisen huomisen: tavallaan elät saman päivän uudestaan ja uudestaan, vain kulissit vaihtuvat.
 

Kuinka lopettaa tämä kierre? Loppujen lopuksi pysyvä onnellisuuden ja hyvän olon tunteet sekä kyky kestää draaman kaaria ovat enemmän riippuvaisia sisäisestä tilasta ja mielen voimasta. Ja toisaalta, kärsimys ja paha olo eivät välttämättä tule asioista, jotka meille tapahtuu, vaan siitä, miten kohtaamme ja käsittelemme tapahtuneen.

”Asiat eivät tee meitä onnettomiksi, vaan tapamme suhtautua niihin.” Stoalainen filosofi Epiktetos 138 jKr.

Otetaan esimerkiksi kaksi ihmistä, joilla on sama työaika, vastaavat työtehtävät ja samanlaiset kotiolosuhteet. Toinen heistä voi kokea elämänsä hyvin stressaavana, töihin meno ahdistaa, eikä saa kaikkea tehtyä, mitä pitäisi. Sama riittämättömyyden tunne jatkuu kotonakin. Tulee ero ja pitkä poru. Toinen taas nauttii tiukasta työtahdista, saa todella paljon aikaan – myös kotona. Hän nauttii vapaa-ajastaankin sen ratkaisevan himpun verran enemmän.

Molemmille ihmisille tilanne on totta. Ja edellä kuvattu vertaus on myös tosi. Toinen koki totaalisen burnoutin, toinen eteni urallaan johtotehtäviin. Toiselle asioiden tekeminen vaati ponnistelua; toinen teki sen, minkä pystyi ja oli siihen tyytyväinen. Mistä on kyse?

Koodivirhe "konttorissa"

Kyse on siitä, että jokainen meistä on yksilö omalla yksilöllisellä taustallaan. Kun synnymme, olemme kuin pakasta otettu tietokone, jolle kaikki on uutta. Käyttöjärjestelmämme – kykymme selviytyä tilanteista ja taitomme työstää ympäristömme muutoksia – alkaa ensimmäisistä elinvuosistamme asti muovautua. Seuraamme vanhempiamme ja ihmisiä lähellämme, opimme ja omaksumme mallit, miten missäkin tilanteessa toimimme.

Ensimmäisinä elinvuosinamme kehittyy ”minä”, jolla on tietyt keinot ja kapasiteetit kohdata ja käsitellä asioita. Joskus opimme haitallisia toimintamalleja; konttoriimme on päässyt koodivirhe.

Koodivirhe voi olla lapsena opittu mielen suojamekanismi, joka on saattanut aikanaan toiminut, mutta joka vanhemmalla iällä kääntyy meitä vastaan. Ei sinänsä ole olennaista, miksi ja miten koodivirheet ovat päätyneet käyttöjärjestelmäämme. Tärkeämpää olisi oppia elämään tässä hetkessä ja sen pohjalta katsoa eteenpäin. Vieläkin olennaisempaa on havaita koodivirheiden olemassaolo, nähdä vaihtoehtoisia tapoja toimia ja tehdä töitä muutoksen eteen.

palaute_emppu-02
palaute_emppu-03

Työskentelymetodini

Kaikki sessiot alkavat tilanteesi ja taustasi laajasta kartoittamisesta. Jotta haasteisiisi löytyy ratkaisu, on ymmärrettävä ongelman tai haasteen luonne. Koska koodivirhe ei ole läheskään aina ole se, minkä luulet sen olevan, on tähän ensimmäiseen sessioon hyvä varata kaksi tuntia aikaa. Toisinaan pelkästään jo se on riittänyt!

Olen erikoistunut ratkaisemaan muun muassa stressiin, ahdistukseen, masennukseen ja tyhjyyden tunteeseen liittyviä haasteita.

En korvaa lääkäreitä enkä lääkehoitoa, mutta lupaan, että kanssani alat kokea iloa ja saat maailmaasi väriä. 

Koska nyt olisi hyvä aika ottaa yhteyttä ja kääntää uusi, upea sivu elämässä? Tie voi olla pitkä, mutta yhtäkään matkaa ei viedä maaliin, jos ei ota ensimmäistäkään askelta. Dr. Joe Dispenzaa lainaten, ”älä puhu itseäsi ulos mahdollisuudesta”.

TAUSTASTANI

Olen vuosimallia 1977 ja pienen kylän kasvatti Rauman syrjäseuduilta. Taustasta huolimatta osaan kohtuullisen selkeää suomea! Suuren osan työelämästäni olen omistanut viestinnälle ja luonut uraa myös kansainvälisillä areenoilla. 

Vaikka pidin – ja edelleen pidän – viestinnästä ja vaikka se kantaa kaikkea tekemitä, se ei ollut minulle syy nousta sängystä ylös. Mikään ei ollut. Hyvää oloa tai merkityksellisyyttä eivät myöskään tuoneet hyvä avioliitto, mies tai tyttäreni syntymä. Vuosien myötä katosin muiden toiveisiin ja haluihin, piti miellyttää ja tehdä muiden oloa hyväksi omalla kustannuksella. Kaikkien piti tykätä minusta. Aina piti jaksaa ja venyä. Eikä muiden tarvinnut auttaa, sillä olin lapsuudessa oppinut, että yksin on pärjättävä.

Lopulta tajusin, että jos lyöt pöllöllä kantoa tai kannolla pöllöä, niin se on aina pöllö, johon sattuu. Sain todellisen herätyksen eräänä marraskuisena viikonloppuna 2016, kun katselin ympärilläni olevia ihmisiä. He olivat iloisia. Näky oli minusta absurdi ja ajattelin ensin, että vitjat mitä teeskentelijöitä…. kunnes tajusin, että MINÄ olin absurdi. En muistanut, milloin olin viimeksi aidosti hymyillyt ja ollut iloinen. Tuosta musertavasta havainnosta alkoi syvällä olleen surun ja tuskan purkaminen. Kerros kerrokselta, vuosi vuodelta. 

Tältä pohjalta ponnistin kasaan Fundamentorin. Siinä yhdistyvät hauskuus (fun) ja mentorointi (da mentor). Kaikki kokemani tuskan hetket ovat ollut tärkeä pohja työlle, jota nyt teen auttaakseni muita ihmisiä oppimaan pois vanhoista, itselleen epäsuotuista tavoista olla ja samalla löytämään aito itsensä ja paremmin toimivat arjen toimintamallit. 

Minä selviydyin tyhjyyden tunteesta, masennuksesta, kiusaamisesta, liiallisesta kiltteydestä… Myös sinä pystyt ihan mihin vain. Kaiken huipuksi matka uuteen, parempaan versioon sinusta voi olla hauska, kunhan päätät luottaa ensimmäiseen muutoksen askeleeseen, oli se miten arka tahansa.

Virallisempaa CV:tä ja koulutusta

 • 20202021 Kliininen hypnoterapia ammatillinen kurssi
 • 2020 Kliininen hypnoterapia peruskurssi
 • 2020 KIWA Inspecta laatupäällikkö ja sisäinen auditoija -koulutuspolku 
 • 2019 FAF Personal Trainer
 • 2018–2019 LFC Life Coach® -koulutus 
 • 2018 Henkinen valmentaja®
 • 2018 Dr. Joe Dispenza Progressive & Intensive Workshops
 • 20172018 2 kurssia Intiassa Oneness-yliopistolla (nykyisin www.oo.academy)
 • 2017→ viestintäalan asiantuntija, freelancer ja muutosvalmentaja
 • 2016–2017 sidosryhmäpäällikkö, Fennovoima
 • 2011–2014 Viestinnän asiantuntija ja viestintäpäällikkö, IAEA, Wien, Itävalta
 • 2007–2011 Tiedottaja, Teollisuuden Voima
 • 2004–2006 Viestintäassistentista tiedottajaksi, UPM Rauma
 • 2000–2006 Jyväskylän yliopisto, PR ja organisaatioviestintä