You are currently viewing Näillä keinoin purat parisuhdepommisi
Voisiko olla mahdollista, että hyvän ja toimivan parisuhteen saavuttaa helpoimmin, kun luo ensin unelmasuhteen itseensä?

Näillä keinoin purat parisuhdepommisi

Parisuhdepommi on helppo rakentaa, kun keskittyy toisen huonoihin puoliin näkemättä roskaa omassa silmässä. Jos ajattelet, että kaikki pommin ainekset ovat toisessa, niin mietipä uudelleen (ja lue kirjoitukseni Elätkö parisuhdepommissa?).  Olisihan se huojentavaa ja paljon näppärämpää, jos muut tekisivät työn onnellisuutemme ja hyvinvointimme eteen, mutta on silkkaa hulluutta olla muiden armoilla asioissa, joihin itsellä on täysi oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa.

Kun opit kantamaan vastuun onnestasi ja alat elää itsesi näköistä elämää, ne muutokset, jotka tuot elämääsi vievät sinua väistämättä positiiviseen suuntaan. 

Tie voi toki olla kasvukipujen sävyttämä: on mahdollista, ettet esimerkiksi halua enää olla sen ihmisen kanssa, jonka kanssa nyt olet, eikä unelmanne olekaan enää yhteisiä… mutta voi yhtä hyvin olla, että parisuhteesi saa uutta potkua. Makaatko siis mieluummin tulessa vai annatko itsellesi mahdollisuuden elää täydempää elämää?

Pomminpurkutalkoon seitsemän keskeistä tekijää

Unelmasuhteen luomista tukevat muutamat keskeiset ajatus- ja toimintamallit:

  1. Ota vastuu onnestasi. Kukaan muu ei voi sinua paremmin tietää, mikä sinulle on hyvästä.
  2. Elä arvojesi mukaista elämää. Liian usein elämme ja teemme valintoja sen mukaan, mitä muut ajattelevat ja meiltä odottavat.
  3. Keskity hyvään. Kun keskityt siihen, mikä toisessa on hyvää, parisuhde voi paremmin. Sinä voit paremmin ja toivut nopeammin mm. loukkaantumisen tunteesta ja voit yksinkertaisesti paremmin.
  4. Hyväksy itsesi – ja kumppanisi. Kun olet sinut itsesi kanssa ja rakastat vilpittömästi itseäsi, itsetuntosi on parempi ja pystyt helpommin muun muassa ilmaisemaan itseäsi. Jos toinen haluaa itse itsensä vuoksi muuttua, hieno juttu! Mutta muutoksen pitää lähteä itsestään.
  5. Anna anteeksi. Anteeksiantamattomuus ja ankaruus itseäsi ja muita kohtaan rasittaa ennen kaikkea sinua. Vaikka sinulle on tehty kuinka pahoja tekoja, voit antaa anteeksi tapahtuneen ja päästää irti, koska et mahda sille enää mitään. Anteeksianto ei tarkoita, että sallit jatkuvan huonon käytöksen!
  6. Kohtaa pelkosi. Meillä on monia, jopa tiedostamattomia pelkoja, jotka rajoittavat tekemistämme ja olemistamme. Sen sijaan, että pistäisit pahan olon tullen pään puskaan tai turruttaisit olon alkoholilla, shoppailulla, ruoalla, himourheilulla… millä tahansa addiktilla, niin katso asiaa rehellisesti silmiin. Mikä on pahan olon takana?
  7. Ole avoin, rehellinen – ja lopeta se ajatustenluku. Jotta parisuhde toimii, on aika hyväksyä se, että jokaisella meistä on oikeus omiin tunteisiinsa. Meillä on myös oikeus – ja velvollisuus – ilmaista ne. Sinulla on täysi oikeus sanoa kumppanillesi, miltä sinusta tuntuu ja kysyä, että mitä voisimme tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.
Tuttu helvetti vs. vieras taivas

Kaikki edellä mainittu auttaa sinua voimaan paremmin ja kehittämään parempaa, aidompaa versiota itsestäsi. Luomalla unelmasuhteen ensin ITSEESI olet valmiimpi tasapainoiseen, terveeseen ja onnelliseen parisuhteeseen. Tuntuu aluksi kenties vaikealta hahmottaa, mutta otetaan oppia hätätilanteista: ketä autetaan ensiksi? Et voi pelastaa uppoavaa laivaa ja hukkuvaa parisuhdetta, jos et laita pelastusliiviä ensin itsellesi.

Unelmasuhteen luominen edellyttää, että olet valmis päästämään irti vanhasta tavasta olla sinä. Jotain pitää tehdä toisin! Eteenpäin ei pääse, jos yksi jalka on kaasulla ja toinen jalka on jarrulla. Totuttu tapa toimia luo meille illuusion turvasta, mutta turhan usein elämme mieluummin tutussa helvetissä kuin tarttuisimme kiinni mahdollisuuteen, joka johtaisi tuntemattomaan taivaaseen. Jos ei itsellä riitä kapasiteettia raottaa uusia ovia, apua on varmasti tarjolla. <3

Vastaa