You are currently viewing Marssi sisäisen musiikkisi tahdissa
Kun sisäistää Wayne Dyerin viisi oppia ja elää sisäisen musiikkinsa mukaan, elämä on aidompaa ja hyvinvointi lisääntyy. Kuva: Ben White/Unsplash

Marssi sisäisen musiikkisi tahdissa

Wayne Dyer on tuttu nimi ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet omasta henkisestä hyvinvoinnistaan. Youtube on pullollaan hänen videoitaan, joista yksi video esittelee viisi oppia, joiden mukaan elää (5 lessons to live by). Tämä yhdentoista minuutin pätkä on asian ytimessä, yksinkertaisen ja koskettavan kauniisti:

1. Kun muutat tapaasi katsoa asioita, asiat, joita katsot, muuttuvat. When you change the way you look at things, the things you look at change.

Kuvittele ihminen, joka on ollut koko ikänsä värisokea. Yhtäkkiä hänelle annetaan silmälasit, jotka taittavat värit sellaiseksi, joina muu maailma on ne aina nähnyt. Mikään ei ole hänen ulkopuolellaan muuttunut, mutta samalla koko maailma näyttää erilaiselta.

Waynen esimerkissä menet lääkäriin ja sinulle diagnosoidaan erilaisten oireiden perusteella useita reseptejä… mutta niitä ei annetakaan sinulle, vaan äidillesi, kumppanillesi, tyttärellesi… kaikille muille paitsi sinulle.

Meillä on turhan usein taipumus hakea ratkaisuja ongelmiimme ja onnemme avaimia itsemme ulkopuolelta. Niin kauan kuin lääkitsemme henkilökohtaisia ongelmia halulla muuttaa muita, tapa, joilla näemme maailmaa, ei muutu.

Muuttamalla tapaasi katsoa mennyttä, tapahtumia ja ihmisiä, maailma muuttuu. Yksi näkee tuolin ja toinen nojatuolin ja molemmat on yhtä oikeassa. Sillä samalla sekunnilla, kun päästät irti tarpeesta olla oikeassa, alat ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnistasi.

2. Ei ole olemassa oikeutettua paheksuntaa. There are no justified resentments.

Waynen mukaan, jos käärme puree sinua, purema ei tuhoa sinua, vaan myrkky. Kielteiset ajatukset ovat kuin käärmeen myrkky, jotka ovat SINUSSA eikä siinä toisessa, joka on loukannut sinua ja pettänyt odotuksesi. Myrkylliset ajatukset palaavat aina sinuun, vahingoittavat sinua ja johtavat epätoivon tunteeseen.

Miksi valitsisit myrkyttää itsesi? Tuomitsemalla toiset tuomitset itseäsi ja kannat myrkkyä itsessäsi – sinun ei tarvitse hyväksyä pahaa tekoa, mutta voit hyväksyä tapahtuneen (jolle et enää mahda mitään), antaa anteeksi ja olla vapaa.

3. Mitä ajattelet, sellaiseksi tulet. What you think is what you become.

Kaikki alkaa siitä, mitä valitset ajatella. Koska se, mitä ajattelet, laajenee, pitää harkita huolellisesti, miten elämäänsä luo ja mitä elämäänsä tuo.

Jos valitset ajatella synkkyyden ja pelon kautta (ja moni tekee tätä tietämättään), havainnoit asioita, jotka tukevat synkkyyttä ja pelkoa. Onko lasisi puoliksi tyhjä vai täysi? Kummalla ajattelumallilla voit paremmin? Mitäpä jos valitset joka päivä ilon? Mikään ei pue ihmistä paremmin kuin hymy ja aito ilo.

4. Ole avoin kaikelle mutta kiinnittynyt ei-mihinkään. Be open to everything and attached to nothing.

”Kukaan ei tiedä tarpeeksi ollakseen pessimisti”. Kun suljemme itsemme mahdollisuuksilta, suljemme itsestämme ulos neron, joka on meissä jokaisessa.

Waynen mukaan neljäs oppi tarkoittaa avautumista potentiaalilleen ja ajatukselle, että kaikki on mahdollista. Se on myös kykyä päästää irti tavasta hakea syitä loukkaantumiselle. Jos joku sanoo tai tekee jotain loukkaavaa, mieli, joka on avoin kaikelle mutta ei ole kiinnittynyt mihinkään, vastaa ”Tämäpä mielenkiintoinen näkökulma!” tai ”En ole koskaan ajatellut sitä tuolla tavalla”.

Ole siis avoin mahdollisuuksille äläkä usko mielen asettamiin rajoituksiin. Mieti, millaisessa maailmassa eläisimme, jos yhä uskoisimme, että maapallo on litteä? Jos Wrightin veljekset eivät olisi uskoneet, että lentäminen on mahdollista? Mieti, millainen elämä sinulla on, kun alat uskoa itseesi enemmän kuin siihen tarinaan, jota kerrot itsestäsi, kyvyistäsi ja mahdollisuuksistasi.

5. Älä kuole musiikki yhä sisälläsi. Don’t die with your music still in you.

Wayne viittaa Thoreaun ajatukseen siitä, että jokainen meistä kuulee eri rumpalin ja että meidän pitää marssia sen musiikin tahtiin, jonka kuulemme. Jokaisella meistä on täällä oma tehtävä ja tarkoituksensa, mutta liian moni pelkää kuunnella omaa musiikkiaan ja marssia sen tahdissa. Kun elämme sisäisen musiikin tahdissa, meidän ei tarvitse pohtia kuolinvuoteellamme, onko elämämme ollut väärin.

Elä itsesi ja arvojesi mukaista elämää. Elä omaa elämääsi! Ei vanhempien tai puolison. Vaikka on helpompaa tehdä ratkaisuja muiden mielipiteiden ohjaamana, kukaan muu ei sinua paremmin tiedä, mikä on sinulle hyväksi ja mikä tukee hyvinvointiasi.